Zdravotnický tréning

2. září 2000
(ke stažení jako rtf)


zpět

Ve squatu Milada dnes proběhlo první zdravotnické cvičení, pořádané Iniciativou proti ekonomické globalizaci (INPEG). Tréning měl za úkol seznámit přítomné se základy první pomoci, použitelnými při demonstracích proti zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

Účastnilo se přibližně čtyřicet lidí, kteří by při demonstracích měli hrát úlohu zdravotníků, schopných pomoci zraněnému. Měli možnost se dozvědět konkrétní kroky při stabilizování zraněného, ověřování rozsahu zranění, fixace zlomenin a dalších základních úkonů první pomoci. Získali také stručné informace o nejnutnějším ošetření při zásahu slzným plynem nebo pepřovým sprejem.

INPEG odmítá jakékoliv spekulace o tom, že se zde aktivisté školili ve výrobě zápalných lahví apod. Jde o informace z policejních zdrojů, kterými se snaží státní orgány uměle kriminalizovat činnost INPEGu a legitimizovat zvyšování represí.

Šlo o první aktivitu tohoto druhu. Od 14. do 20. září bude probíhat tzv. akční kemp, kam se sjede několik stovek aktivistů z čech a evropy, zde se bude pokračovat v trénincích zdravotníků a trénincích nenásilných způsobů pouličních protestů, budou se zde také vyrábět transparenty, loutky a připravovat jiné kreativní součásti alternativního summitu. Tyto přípravy se poté přesunou do prostor v Praze, kde budou probíhat celý týden za účasti stovek či tisíců lidí.

kontakt: Alice Dvorská, tel.: 0604/556309, Viktor Piorecký, tel.: 0604/913925