Kampaň proti odpůrcům ekonomické globalizace sílí

10. 6. 2000
(ke stažení jako rtf)


zpět

V pátečním vydání Lidových novin se objevily informace o údajném verbování studentů středních škol do řad demonstrantů, kteří v září vyjádří svůj odpor k politice Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB). Tisková mluvčí ministerstva vnitra pro MMF Gabriela Bártíková uvedla, že má signály o tom, že studentům středních škol je nabízena finanční částka za jejich účast na zářijových demonstracích. Totéž potvrdil mluvčí pražské policie Jan Holub. Přesto, že verbování bylo anonymní a pravdivost případu nebyla vůbec prošetřena, využila jej policie a ministerstvo vnitra k neadekvátní reakci, která vedla k zastrašování veřejnosti a k ocejchování organizátorů protestních akcí coby verbířů studentů.

Již po zveřejnění prvních informací o chystaných shromážděních se vláda a policie snažila vyvolat hysterii, která měla denunciovat odpůrce MMF a SB na násilníky a zastrašit případné protestující. Vládní zmocněnec Zdeněk Hrubý sympatizuje s preventivním zatýkáním organizátorů. Ministr vnitra Stanislav Gross chce protestujícím určovat meze chování, které policie bude tolerovat i přesto, že jak jsme často svědky, zákon během demonstrací častěji porušují příslušníci policie (absence identifikačních čísel, překračování pravomocí veřejného činitele) než demonstrující. Úřady pražských městských částí svévolně zakazují nahlašované demonstrace.

Iniciativa proti ekonomické globalizaci se silně ohrazuje vůči postupu policie a ministerstva vnitra a považuje jej za další případ ze série zastrašovacích akcí vůči odpůrcům globalizace.

Iniciativa proti ekonomické globalizaci - Praha 2000
Informace: Alice Dvorská, tel.: 0604/556 309