Dalším aktivistům zamezen vstup do ČR

13. září 2000
(ke stažení jako rtf)


zpět

Včera byli na česko-německých hranicích zadržení členové kolektivu Rampenplan, kteří na různých protestních akcí zajišťují vegetariánskou stravu. Jedná se o tři Holanďany a jednoho Američana. Do České republiky nebyli vpuštěni s odůvodněním, že se jedná o extremisty, kteři se budou podílet na protestních akcích proti zasedání MMF a Světové banky v Praze.

Mobilní kuchyně kolektivu Rampenplan se v těchto chvílích stále nachází na hraničním přechodu Hřensko. Případ vzbudil velký zájem médií, holandské ambasády, prezidentské kanceláře i samotné policie. Pplk. Judr. Jakoubek si osobně mobilní kuchyni prohlédl a prohlásil, že neshledal žadný důvod, kvůli němuž by tito lidé neměli být vpuštěni do České repuliky. Vyzval je, aby se zařadili do čekacího pruhu a je možné, že kolem deváté hodiny večerní projedou přes hranici. "Jsme pouze kuchaři. Proč nám zabraňují v zajišťování stravy pro aktivisty?" To jsou slova Berka Wakerera, jednoho z kuchařů.

V noci 23.9.2000 se na cestu do ČR vlakem vypraví několik set Italů z Milána. Očekává se, že na českou hranici dorazí v noci z 25. na 26.9. Tito lidé plánují účast na zmíněných protestních akcích čistě nenásilnou formou, a proti neexistuje žádný důvod, proč by neměli být vpuštěni. Doufáme, že případ kolektivu Rampenplan skončí šťastně a nebude se opakovat.

Kontakt: Alice Dvorská 0604/556 309
Rampenplan 0031 653 722 750