Inpeg nelže

21. srpna 2000
(ke stažení jako rtf)


zpět

Minulý týden byla Iniciativa proti ekonomické globalizaci nařčena ze lži. Měla se jí dopustit v pondělí 14. srpna při happeningu upozorňujícím na podporu Světové banky a Mezinárodního měnového fondu diktátorským režimům. Lží mělo být obvinění SB a MMF z financování ozbrojených složek ve Východním Timoru v letech 1997-99.

Informace však pochází od organizace Witness for Peace (Svědectví pro mír). Tato středoamerická organizace se zabývá monitoringem dopadů politiky nadnárodních institucí na chudé lidi ve třetím světě. V jejích materiálech se píše, že část peněz půjčených Světovou bankou, Mezinárodním měnovým fondem a Asijskou bankou pro rozvoj Indonésii, které byly rozděleny indonéskou vládou mezi lokální vlády, nebyla v případě Východního Timoru použita na sociální zabezpečení, ale na financování milicí, které zmasakrovaly stovky lidí a tisíce vyhnaly z jejich domovů, v době po volbách v srpnu 1999, kdy se naprostá většina obyvatel vyslovila pro nezávislost na Indonésii.

Podobně se obě insituce zachovaly i v jiných zemích, jako například v Guatemale, Chile, Indii, Venezuele, Rusku, Rumunsku, či v Čadu a Kamerunu, kde byla dohoda o půjčce na ropovod podepsána letos v červnu.

Je tedy evidentní, že obě instituce nerespektovaly a ani nerespekrují lidská práva a podporují diktátorské režimy. Na čí straně je lež, lze snadno zjistit.

kontakt: Alice Dvorská, tel.: 0604/556309, Viktor Piorecký, tel.: 0604/913925