Šokující porušování lidských práv na policejních stanicích

29. září 2000
(ke stažení jako rtf)


zpět

Porušování lidských práv není záležitostí pouze vzdálených zemí, ale i na policejních stanicích v České republice jsou lidé vystavení extrémní brutalitě ze strany policie. Paul Rosenthal ze Seattlu, který byl včera ráno po čtyřiceti hodinách propuštěn z policejní stanice v Olšanské ulici tvrdí: "Co se děje na českých policejních stanicích, je více než hrozné. Lidé nemají žádná práva, jsou o samotě biti, ztrácejí se. Ženy jsou násilím nuceny se svlékat před policisty a předvádět různé cviky. Lidem s vážnými zdravotními problémy je odmítána pomoc." Následují příklady, potvrzené lidmi propuštěnými z policejních stanic.

 - Ženy byly nahé prohledávány policisty - muži, byli násilím nuceni předvádět cviky k jejich pobavení.

 - Mnohým bylo odmítnuto poskytnutí vody, jídla a možnosti spánku. Některým bylo jídlo poskytnuto, až když za něj zaplatili policistům, ženám a fašistům (kteří byli také v některých věznicích), bylo voda poskytnuta s menšími potížemi.

 - Mnoho propuštěných vypovídá, že před předvedením na policejní stanici policisté brali některé na izolovaná místa, kde byli o samotě biti.

 - Dva občané Norska, kteří šli na policejní stanici v Přístavní ulici nahlásit ukradení mobilního telefonu viděli skrz nápadně otevřené dveře, jak je několik lidí svázáno pouty ke zdi a jsou biti.Bylo také potvrzeno několika svědectvími propuštěných lidí, že skupiny 40 až 60 lidí byli v celách nuceni stát čelem ke zdi, zatímco byli biti, byli jim podráženy nohy a hlavy strhávány dozadu, muži byli biti do oblasti genitálií. Navíc byli spoutaní lidé strkáni ze schodů.

 - Je zaznamenána zpráva, jak 22 lidí bylo zamčeno do cely o čtyřech metrech čtverečních.

 - 30 lidí bylo na pol. stanici v Olšanské ul. vězněno na dvoře přes noc bez pokrývek či jídla.

 - Dva němci dosvědčili, že byli zadrženi na stanici v Lupačově, Pha 3 ve středu přibližně na devět hodin spolu s Izraelcem, Američanem, Němcem a Italem. Izraelský občan byl bit o samotě, když se vrátil, kulhal, měl monokl a zřejmě zlomené žebro. Byla mu odmítnuta zdravotní pomoc.

 - Diabetikům nebylo poskytnuto jídlo. Lidem, kteří berou léky, nebyly poskytnuty. Britská ambasáda musela zasáhnout aby se dostaly léky do cel.

 - Bylo masově porušováno právo na zástupce, právo na jídlo a pití, právo na základní zdravotní ošetření a další.

 - Češi a Izraelci byli biti drastičtěji a byli déle zadržováni.

kontakt: Alice Dvorská, tel.: 0604/556309, Viktor Piorecký, tel.: 0604/913925